Materialer og mærkninger

PLASTIK

PE-Plastik

Polyethylen er den mest anvendte plasttype. PE har mange forskellige anvendelses muligheder, eftersom der findes mange forskellige typer. En af polyethylen typerne er HDPE – se mere nedenunder.

HDPE-Plastik

HDPE er et termoplastisk materiale, der er velegnet til genanvendelse. Det er enormt formstabilt, stærkt og stift, hvilken er grunden til de hyppigt anvendes til at lave f.eks. affaldsspande, dunke, låg og legetøj. Materialet er også velegnet til produkter, der er i direkte kontakt med fødevarer, fordi det er modstandsdygtigt over for fugt og vand. HDPE er samtidigt et materiale, der er relativt billigt.

PP-Plastik

PP er en forkortelse af polypropylen, og er den anden mest anvendte plasttype. Det er et hårdt termoplastisk materiale, der som udgangspunkt er mellem hvidligt og farveløst. Af denne grund kan det indfarves i næsten alle farver. PP kan flyde i vandet og modstå høje temperaturer, hvilket er en stor fordel ved genanvendelse. En anden grund til at PP er så udbredt er, at det er særdeles stærkt og sejt.

PET-Plastik

PET (polyethylenterephthalat) er en umættet polyester-type. Det er en termoplast med bred anvendelse i bl.a. emballageindustrien. Du møder f.eks. PET næsten hver gang, du drikker af en vand- eller sodavandsflaske. PET anvendes især til mange slags emballager, men især også til drikkeflasker på grund af dens styrke og stivhed, hvilket gør, at det kan tåle højt tryk, modstå slag, er varmestabilt og har effektive barriereegenskaber overfor især vand.

Tritan-Plastik

Tritan er varemærket plastik, der er udviklet af Eastman. Det er frit for BPA, BPB, BPS, andet bispehnol (blødgørende midler) og Phthalater.

Da tritan har en fremragende slagstyrke, kan flasken modstå rengøringsmidler og har høj temperatur resistens. Af samme grund holder plastikken sin klarhed længere og er modstandsdygtigt overfor både pletter og lugte. Det har samtidig stor sprængmodstand, som gør det velegnet til opvaskemaskine. Tritan er glaslignende.

OVERFLADER:

Antibakteriel overflade

Produkter med antibakterielle behandlinger er i stand til drastisk at reducere de bakterielle niveauer, der er til stede på overflader af materialer. Dette gøres ved at tilsætte permanente mikrobielle stoffer, der hæmmer og forhindrer bakteriel kontaminering.  Dette sker ved brugen af sølv-ioner, der virker som desinfektion og nedbryder bakteriedannelser.

Alle antibakterielle produkter er testet og godkendt efter ISO-standardiseringer, hvilket bestemmer de antibakterielle aktiviter i forkellige materialer.

 

TEKSTILER

Filt

Filt er et tekstil, som fremstilles af kartet uld. Ved kontakt med vand og sæbe og efterfølgende mekanisk forarbejdning fletter uldfibrene sig ind i hinanden, og det faste tekstil dannes. Filt er et af de ældste kendte tekstiler.

Imiteret læder

Imiteret læder er et kunstigt fremstillet materiale, ofte af tekstil, der indeholder plast, cellulose eller gummi, som efterligning af ægte læder af dyrehud eller skind. Imiteret læder overgår læder i vandafvisende egenskaber, da genstande af ægte skind ofte ikke kan tåle vand og bliver ødelagte ved gennemblødning. Imiteret læder er langt nemmere og billigere at fremstille på maskiner i store mængder i forhold til læder.

PU-læder

PU er Polyurethan. PU-læder betyder læder overtrukket med PU. PU-læder produceres ved at tage det bestående bindevæv af okselæder der er tilbage fra fremstillingen af ægte læder. Dette lag bliver belagt med PU harpiks. Det er billigere og mere effektivt. Med den unikke teknologi, har PU-læder produkter i dag karakteristika med smukt udseende, nemt at vedligeholde, lav pris og holdbar.

Non woven

Non-woven stof er et stoflignende materiale lavet af hæftefibre og lange fibre, der er bundet sammen ved kemisk, mekanisk, varme- eller opløsningsmiddelbehandling.

Neopren

Neopren er fremstillet af syntettisk gummi fyldt med luftbobler. Det har en særlig behandling for vand-, olie- og varmeisolering, så det kan betragtes som vandtæt, men almindelig softshell materiale ikke gør det. Materialet er fleksibelt og har på grund af luftboblerne en god isoleringsevne. Det benyttes til an lang række formål, blandt andet våddragter og waders. 

Poly Bomuld

Poly Bomuld er en kombination af både bomuld og polyester. Ved at kombinere disse to materialer får man et produkt, som både har bomuldens fordele, der giver blødheden, god sugeevne og åndbarheden, og polyesterens fordele som gør produktet stærkere og glattere.

Polyester

Polyester er et kunststof, hvormed det altså er et syntetisk materiale. Polyester er lavet ud af plastik, og det kan tage form som mange forskellige andre typer af stof; f.eks. kan polyester ligne viscose eller endda uld. Helt basalt består polyester af olie og naturgas, som igennem en avanceret form for kemi bliver omdannet til plastik. Derefter viderearbejdes plastikken, sådan at den bliver lavet om til de syntetiske fibre, som polyester stoffet består af. Polyesterfibre er glatte, hvilket skaber polyesterstoffets glatte og til tider skinnende overflade.

Softshell

Softshell er normalt lavet af en kombination af materialer som polyester og nylon, som er vøævet sammen for holdbarhed og komfort. Disse materialer udgør det meste af udendørsbeklædning og  -udstyr, og er ikke helt 100% vandtætte, men er meget åndbare, slides godt mod huden og holder længe. 

Canvas

Med canvas mener vi her bomuld, altså canvas bomuld. Dette materiale er noget stærkere og grovere i materialet end det almindelige bomuld vi alle kender. 

MILJØVENLIGE MATERIALER

Bambus

Bambus er den hurtigst voksende plante i verden og dermed en god kilde til bæredygtig produktion. Det vokser markant hurtigere end træer, og nogle bambusarter vokser over en meter pr. døgn. Samtidigt er bambus et særdeles hårdt materiale, der frigiver mere ilt end nogen anden plante. Det skyldes at bambus gror hurtigt og uden brug af pesticider, kunstig gødning eller herbicider. Bambus recirkulerer også store mængder af CO2.

Bionedbrydeligt plast

Bionedbrydeligt plast er plast, der kan nedbrydes og indgå i det biologiske kredsløb igen. Plasten kan både være fremstillet af biomasse eller olie/gas. Det kan nedbrydes af bl.a. bakterier og svampe, og bliver nedbrudt til biologisk materiale, vand og CO2 (i miljøer med ilt) eller metan (i miljøer uden ilt). Men men men: Smider man en bionedbrydelig plastikpose fra sig på gåturen i skoven, tager det mange år, før posen er nedbrudt. Det kræver nemlig de helt rigtige forhold i et kontrolleret miljø for at bionedbrydeligt plast bliver nedbrudt til vand, CO2 og biomasse. Nedbrydningen foregår som regel på industrielle komposteringsanlæg under kontrollerede forhold – nemlig ved høj fugtighed og temperaturer mellem 40 °C og 65°C. Det tager et par måneder at nedbryde bionedbrydeligt plast under de rette forhold. I naturen vil det tage længere tid.

ECO papir

Et miljøvenligt papirvalg der er udvundet af cellulosen, som er træets naturlige og organiske stoffer. ECO papir har en mere blank finish, i forhold til f.eks. et recycled papir på 110 g/m2, som er mere grå i farven. ECO papir er stærkere end genbrugspapir. Ved kontakt med vand bliver et genbrugspapir til en våd masse, derfor kan ECO papir mere sammenlignes med almindeligt printpapir.

Genvundet bomuld

Genvundet bomuld er overskudsmaterialet fra selve tekstilproduktionen af et bomuld produkt. Disse bomuldsrester bliver samlet sammen og trævlet op. Det nye stof lavet af resterne, kan herefter anvendes til at lave nye fine produkter i bomuld. Derfor er genvundet bomuld mere miljøvenlig, da resterne bliver brugt i stedet for at blive smidt ud.

Hamp

Hamp minder om linned og er 3 gange stærkere end bomuld. Det kan vokse uden hjælp fra gødning og pesticider, hvilket gør det til en 100% økologisk afgrøde og meget miljøvenlig. Ikke kun produktionen af hamp fibre er meget bæredygtig, men også på grund af det faktum, er disse organiske fibre 100% genanvendelige.

Hvedestrå

Hvedestrå kan føles som plastik, men er fremstillet af de resterende stilke fra kornhøstningen. Stilken omdannes til en papirmasse, og denne masse anvendes for eksempel som et råmateriale til fremstilling af bioplastik. Hvedestrå er meget genanvendeligt, hvilket gør det ekstra bæredygtigt. Hvedestråprodukter har derfor et naturligt udseende, som har en meget lang holdbarhed. 

JUTE

Jute er en lang, blød og skinnende vegetabilsk fiber, der kan spindes i grove, stærke tråde. Det produceres primært fra planter i slægten Corchorus, og er en af de mest overkommelige naturlige fibre. Jutefibre består primært af plantematerialerne cellulose og lignin. Jute kaldes også for den gyldne fiber for sin farve og høje kontante værdi.

Kork

Kork er barken på det selvregenererende korkegetræ. Det er rangeret blandt de mest holdbare organiske materialer med den egenskab at stabilisere lufttemperaturen og fugtigheden. Det er et meget fleksibelt materiale og behandles på en enkel naturlig måde. Det har gode klæbeegenskaber, hvilket gør det let at bruge i kombination med forskellige materialer. Generelt betragtes korkindustrien som en af de mest miljøvenlige. Kork er 100% naturligt og biologisk nedbrydeligt.

RPET

RPET er en forkortelse af genanvendt PET (polyethylenterephthalat). Det er en type plastharpiks såvel som en form for polyester. RPET er den mest genanvendte plast i verden.

Økologisk bomuld

Økologisk bomuld er ligesom bomuld med den forskel, at det dyrkes naturligt uden brug af pesticider, herbicider, kunstig gødning eller andet kemikalie. For at sikre økologien af det økologiske bomuld gennemgår producenter omfattende forsyningskædeverifikation af tredjeparter, og kun certificeret bomuld kan markedsføres (eksempel af GOTS)

OVERFLADER:

Antibakteriel overflade

Produkter med antibakterielle behandlinger er i stand til drastisk at reducere de bakterielle niveauer, der er til stede på overflader af materialer. Dette gøres ved at tilsætte permanente mikrobielle stoffer, der hæmmer og forhindrer bakteriel kontaminering.  Dette sker ved brugen af sølv-ioner, der virker som desinfektion og nedbryder bakteriedannelser.

Alle antibakterielle produkter er testet og godkendt efter ISO-standardiseringer, hvilket bestemmer de antibakterielle aktiviter i forkellige materialer.

MÆRKNINGER

CITEVE

CITEVE er en portugisisk certificering, der tester åndbarhed og bakterieindfiltrering i materialer.

Fairtrade

Fairtrade-mærket er en international mærkeordning. Ordningen arbejder for at bønder og arbejdere i nogle af verdens fattigste områder, får en fair løn og bedre arbejdsvilkår. Derudover er der også et stort fokus på miljøet i produktionen af varer. Fairtrade er en garanti for, at der ikke drives rovdrift på naturen, og at der tages hensyn til de personer, der producerer varerne. De bønder og arbejdere der er en del af Fairtrade, står sammen i større grupper og kan dermed stå stærkere på det internationale marked. Derudover kan de producere flere varer nå ud til flere forbrugere. Når bønderne og arbejderne sælger deres varer med Fairtrade mærket, får de en fair og stabil pris – de er nemlig altid garanteret en forud aftalt minimumspris. Minimumsprisen dækker altid over produktionsomkostningerne, så bønderne og arbejderne ikke har underskud.

GOTS

GOTS (Global Organic Textile Standard) er udviklet til yderligere at producere økologisk bomuld og andre organisk dyrkede fibre til et bæredygtigt tekstil eller beklædningsgenstand. Standarden stiller krav til fabrikker vedrørende anvendelse af skadelige kemikalier. Derudover har fabrikkerne en forpligtelse til at bruge et bæredygtigt spildevandssystem og at bruge vand og energi sparsomt. Det inkluderer også kriterier vedrørende arbejdsforhold, der er baseret på Den Internationale Arbejdsorganisations standarder, såsom retten til fagforeningsfrihed og retten til sikre og sunde arbejdsforhold.

IFTH

IFTH er et af de største forskningscentre i Europa og det officielle certificeringscenter for tekstil og beklædning i Frankrig. IFTHs vigtigste mission i de sidste 50 år har været at udvikle nye teknologier i tekstil- og beklædningsindustrien og at dele disse teknologier med alle tekstil- og beklædningsfabrikanter for at forbedre deres produktivitet, konkurrenceevne og rentabilitet.

ISO

ISO er den største internationale standardiseringsorganisation. ISO faciliterer udviklingen af globale standarder, der fremmer international handel med varer og services. ISO’s udarbejdelse af internationale standarder resulterer ofte i, at standarderne også bliver til europæiske standarder. ISO-standardiseringer anvendes hyppigt til antibakterielle produkter, hvor den bestemmer den antibakterielle aktivitet i tekstilprodukter. 

OEKO-TEX

Navnet OEKO-TEX betyder, at du har med human-økologiske tekstiler at gøre. Human-økologiske betyder, at produktet ikke har en skadelig effekt på vores sundhed og helbred. Tekstilvarer der er OEKO-TEX mærkede, kan betragtes sm kropsvenlige produkter. Det er en miljømærkning, som ikke har noget med økologi at gøre. Mærket garanterer at varen er blevet kontrolleret for indholdet af sundhedsskadelige kemikalier, og kun produkter, som overholder disse fastsatte krav kan få mærkningen OEKO-TEX.

Mange tekstiler på markedet indeholder skadelige stoffer, som ikke forsvinder ved vask, hvilket er et problem, da mange af stofferne kan være kræftfremkaldende eller allergi fremkaldende. OEKO-TEX gruppen er udvidet, og har nu en række certificeringer og mærkningsordninger, som dækker forskellige produktgrupper samt produktionen. De er alle opbygget som modulsystemer, så de kan kombineres og supplere hinanden. De har mange fordele – for producenterne som ad den vej kan sikre en bæredygtig produktion og for forbrugerne, som sikres tekstiler, som er testet for mere end 300 forskellige sundheds- og miljøskadelige stoffer.

Social Plastic

Social Plastic produkter er med til at bekæmpe det globale plastikaffald. Med disse produkter støttes den globale Plastic Bank, som er en social virksomhed, der har til formål at rydde op i det plastikaffald, som findes i vores oceaner, og som samtidigt giver værdifulde muligheder for fattige samfund. Plastic Bank tilbyder beboere på Haiti, Filippinerne og Indonesien kontanter eller kuponer i bytte for det plastikaffald, som de indsamler. Affaldet bliver derefter genbrugt til nye produkter.

Nye produkter som bliver til af det indsamlede plastikaffald, og bærer mærket Social Plastic, er et bevis på, at produktet kommer fra og er godkendt af den globale Plastic Bank.

TYVEK

Tyvek er et syntetisk materiale af meget tætte polyethylen fibre med en mængde gode egenskaber. Navnet Tyvek er et registreret varemærke af DuPont. Materialet af meget stærkt og svært at rive i stykker, men det kan nemt klippes eller skæres over med en kniv. Vanddamp kan passere gennem Tyvek, men flydende vand kan ikke. Det gør materialet åndbart, samtidigt med at det er vandresistent. Egenskaber der gør, at Tyvek er meget brugbart i adskillige sammenhænge. Tyvek blev opfundet i 1955 af DuPont forskeren Jim White, men blev først brugt til kommercielle formål i 1967.

UNE 0065

Den spanske standardiseringsforening, UNE, har offentliggjort specifikation 0065, som fastlægger de krav, som genanvendelige masker til voksne skal overholde med hensyn til de materialer, der anvendes til deres design, fremstilling, mærkning og anvendelse. Dette dokument letter fremstillingen af genanvendelige masker, både industrielle og håndværksmæssige, i den krævede mængde, hvilket giver borgerne en beskyttende barriere mod COVID-19-pandemien.

UTZ

UTZ er en mærkningsordning, som dækker produkter som: kaffe, te, kakao og hasselnødder. Faktisk er UTZ det største bæredygtighedsprogram på kaffeområdet. UTZ er et program, som ligger under den internationale non-profit-organisation Rainforest Alliance. UTZ arbejder for bedre betingelser for bæredygtig produktion. Dette sker ved uddannelse og information til landmændene, så de derved får mulighed for at forbedre deres produktivitet og produktkvalitet, samtidigt med at passe godt på mennesker og miljøet. Alle UTZ-produkter (kaffe, kakao, te og hasselnødder) kan spores via UTZ’ sporbarhedssystem, men det kræver, at både sælger og køber i forsyningskæden er certificeret.