Mere om materialer og mærkninger


Materialer:

Hvad Poly bomuld:

Poly Bomuld er en kombination af både bomuld og polyester.
Ved at kombinere disse to materialer får man et produkt, som både har bomuldens fordele der giver blødheden, god sugeevne og åndbarheden,
og polyesterens fordele som gør produktet stærkere og glattere.

Hvad er PE:

Polyethylen er den mest anvendte plasttype. PE har mange forskellige anvendelses muligheder, eftersom der findes mange forskellige typer. En af polyethylen typerne er HDPE, se mere herom nedenfor.

Hvad er PET:

PET (polyethylenterephthalat) er en umættet polyester-type. Det er en termoplast med bred anvendelse i bl.a. emballageindustrien. Du møder fx PET næsten hver gang, du drikker af en sodvands- eller vandflaske. PET anvendes især til at mange slags emballager, men især også til drikkeflasker på grund af dens styrke og stivhed, hvilket gør at det kan tåle højt tryk, modstå slag, er varmestabilt og har effektive barriereegenskaber overfor især vand.

Hvad er RPET:

RPET er genanvendt PET. Læs om PET ovenfor.

Hvad er Tritan?

Tritan er varemærket plastik der udviklet af Eastman. Det er er miljøvenligt og samtidig meget holdbart. Det er frit for BPA, BPB, BPS, andet bisphenol (blødgørende midler) og Phthalater.

Da tritan har en fremragende slagstyrke, kan flasken modstå rengøringsmidler og har høj temperatur resistens. Af samme grund holder plastikken sin klarhed længere og er modstandsdygtigt overfor både pletter og lugte. Det har samtidig stor sprængmodstand er velegnet til opvaskemaskine og er glaslignende.

Hvad er HDPE-plast:

HDPE er et termoplastisk materiale der er velegnet til genanvendelse. Det er enormt formstabilt, stærkt og stift og derfor bruges det ofte til at lave fx affaldsspande, dunke, låg og legetøj. Materialet er også velegnet til produkter der er i direkte kontakt med fødevarer, fordi det er modstandsdygtigt over for fugt og vand. HDPE er samtidig et materiale der er relativt billigt.

Hvad er PP:

PP er en forkortelse af polypropylen og er den anden mest anvendte plasttype. Det er et hårdt termoplastisk materiale der som udgangspunkt er mellem hvidligt og farveløst. Af denne grund kan det indfarves i næsten alle farver. PP kan flyde i vand og modstå høje temperaturer, hvilket er en stor fordel ved genanvendelse. En anden grund til at PP er så udbredt, er at det er særdeles stærkt og sejt.

Hvad er ECO papir:

ECO står for at papiret er et mere miljøvenligt valg fordi at papiret er udvundet af cellulosen som er træets naturlige og organiske stoffer. ECO papiret har en mere blank finish, i forhold til f.eks. et recycled papir på 110 gsm som er mere grå i farven. ECO papir er stærkere end genbrugspapir. Ved kontakt med vand bliver et genbrugspapir til en våd masse, derfor kan ECO papir mere sammenlignes med almindeligt printpapir.

Hvad er JUTE:

Jute er en lang, blød, skinnende vegetabilsk fiber, der kan spindes i grove, stærke tråde. Den produceres primært fra planter i slægten Corchorus. Jute er en af de mest overkommelige naturlige fibre. Jutefibre består primært af plantematerialerne cellulose og lignin. Jute kaldes også den gyldne fiber for sin farve og høj kontante værdi.

Hvad er genvundet bomuld:

Genvundet bomuld er overskudsmaterialet fra selve tekstil produktionen af et bomulds produkt. Når der er bomuldsstof til overs efter en produktion af en vare, bliver disse rester af stoffet samlet sammen og trævlet op. Det nye stof som er lavet af resterne, kan herefter anvendes til at lave nye fine produkter i bomuld. Derfor er Genvundet bomuld mere miljøvenlig, da resterne bliver brugt i stedet for at blive smidt ud.

Hvad Bionedbrydeligt plast: 

Bioplast og bionedbrydeligt plast er ikke altid det samme: • Bioplast er fremstillet af biologisk materiale - biomasse fx. majs. • Bionedbrydeligt plast er plast, der kan nedbrydes og indgå i det biologiske kredsløb igen. Bionedbrydeligt plast: Bionedbrydeligt plast er plast der kan nedbrydes af bl.a. bakterier og svampe. Det bliver nedbrudt til biologisk materiale, vand og CO2 (i miljøer med ilt) eller metan (i miljøer uden ilt). Plasten kan både være fremstillet af biomasse eller olie/gas. Men, men, men: Smider man en bionedbrydelig plastikpose fra sig på gåturen i skoven, tager det mange år, før posen er nedbrudt. Det kræver nemlig de helt rigtige forhold i et kontrolleret miljø for at bionedbrydeligt plast bliver nedbrudt til vand, CO2 og biomasse. Nedbrydningen foregår som regel på industrielle komposteringsanlæg under meget kontrollerede forhold – nemlig ved høj fugtighed og temperaturer mellem 40 °C og 65°C. Det tager et par måneder at nedbryde bionedbrydeligt plast under de rette forhold. I naturen vil det tage længere tid. Bionedbrydeligt plast er plast, der kan nedbrydes og indgå i det biologiske kredsløb igen. Bioplast Som alternativ til den traditionelle plast er nogle virksomheder begyndt at lave plast af biomasse – dette kaldes bioplast. Bioplast kan være fremstillet af fødevarer som for eksempel majs, korn eller sukkerrør. Man kan diskutere, om det er rimeligt at producere plast fra fødevarer i en verden, hvor 795 millioner mennesker sulter (ifølge statistikker fra FN.) Derfor er man begyndt at fremstille bioplast fra affald fx fra fødevareproduktionen - det kalder man 2. generations bioplast. 

Hvad betyder recyled/genanvendt materialer

Når eksempelvis glas fra en glasflaske bliver til nye glasflasker eller vinduer, taler man om genanvendelse. Papir, der genopstår som genbrugspapir, er et andet typisk eksempel på genanvendelse, men ofte er genanvendelsestransformationen mere overraskende. Eksempelvis kan plastflasker- og dunke blive til soveposefyld, fleecetrøjer, legetøj, isolering og meget andet. Gamle cykler, pander, stoleben og andet metal kan omsmeltes til dåser, knive, alufolie og mange andre metalprodukter, mens madrester og andet bioaffald kan bruges til biogas og gødning. 

Mærkninger:

Hvad er TYVEK:

Tyvek er et syntetisk materiale af meget tætte polyethylen fibre med en mængde gode egenskaber. Navnet Tyvek er et registreret varemærke af DuPont. Materialet er meget stærkt og svært at rive i stykker, men det kan nemt klippes eller skæres over med en kniv. Vanddamp kan passere gennem Tyvek, men flydende vand kan ikke. Det gør at materialet er åndbart samtidigt med at det er vandresistent. Egenskaber, der gør at Tyvek er meget brugbart i adskillige sammenhænge. Tyvek blev opfundet i 1955 af DuPont forskeren Jim White, men blev først brugt til kommercielle formål i 1967. Et menneskehår er 75 µm bredt, men fibrene, der er i Tyvek, er kun 0,5-10 µm brede.

Hvad er Fairtrade

Fairtrade-mærket er en international mærkeordning. Køber du en vare med Fairtrade-mærket på, har du givet de bønder og plantagearbejdere, der er med i ordningen, en fair pris for deres vare. Ud over en fair pris arbejder Fairtrade-ordningen også for, at varerne bliver produceret under ordentlige forhold, og at der bliver taget hensyn til miljøet. Derudover får bønder og plantagearbejdere midler fra Fairtrade-ordningen. Hvem kan være med i Fairtrade-ordningen? Bønder og plantagearbejdere i Afrika, Asien og Syd- og Mellemamerika kan være med i Fairtrade-ordningen. Bønderne slutter sig ofte sammen i kooperativer. En slags andelsforeninger. Der træffer de fælles beslutninger og laver fælles investeringer. Fordelen ved at være med i kooperativerne er også, at bønderne derved samlet har mulighed for at levere flere råvarer og på den måde få en bedre pris. Fairtrade-ordningen sørger for en mindstepris.

Hvad er UTZ:

UTZ er en mærkningsordning, som du kan finde på følgende produkter: kaffe, te, kakao og hasselnødder.Faktisk er UTZ det største bæredygtighedsprogram på kaffeområdet. I 2012 havde de 9% af markedet. UTZ er et program med fokus på bæredygtighed, som ligger under den internationale non-profit-organisation Rainforest Alliance. UTZ arbejder for bedre betingelser. I UTZ-programmet arbejder man for at skabe bedre betingelser for bæredygtig produktion i ovenstående produktkategorier. Det sker ved uddannelse og information til landmændene, så de derved får mulighed for at forbedre deres produktivitet og produktkvalitet og samtidig passe godt på mennesker og miljø. Alle UTZ-producerede produkter (kaffe, kakao, te og hasselnødder) kan spores via UTZ’ sporbarhedssystem, men det kræver, at både sælger og køber i forsyningskæden er certificeret.

Hvad er Social Plastic®:

Social Plastic® produkter er med til at bekæmpe det globale plastikaffald.

Med dette RPET produkt støtter du den globale Plastic Bank. Plastic Bank er en social virksomhed med hovedkontor i Canada, og har til formål at rydde op i det plastikaffald som findes i vores oceaner, og som samtidig giver værdifulde muligheder for fattige samfund. Plastic Bank tilbyder beboere på Haiti, Filippinerne og Indonesien kontanter eller kuponer i bytte for det plastikaffald som de indsamler, affaldet bliver derefter genbrugt til nye produkter.

Nye produkter som bliver til af det indsamlede plastikaffald, og bærer mærket Social Plastic®, er dit bevis på at produktet kommer fra, og er godkendt af den globale Plastic Bank.

Hvad er OEKO-TEX:

Navnet OEKO-TEX betyder at du har med human-økologiske tekstiler at gøre. Human-økologisk betyder at produktet ikke har en skadelig effekt på vores sundhed og vores helbred. Så tekstilvarer der er OEKO-TEX mærkede, kan betragtes som kropsvenlige produkter. OEKO-TEX blev tidligere kaldt øko-tex, men det blevet lavet om til OEKO-TEX, da OEKO-TEX er en miljømærkning, som ikke har noget med økologi at gøre. OEKO-TEX mærket er din garanti for, at varen er blevet kontrolleret for indholdet af sundhedsskadelige kemikalier, og kun produkter som overholder disse fastsatte krav kan få mærkningen OEKO-TEX. Rigtigt mange tekstiler på markedet indeholder skadelige stoffer, som ikke forsvinder ved vask, det kan være et problem da mange af stofferne kan være kræftfremkaldende eller allergi fremkaldende. Specielt udsatte er små børn, da de ofte sutter på deres tøj, derfor kan man vælge tøj/tekstiler med OEKO-TEX mærket, så man er sikret et rent produkt. OEKO-TEX® gruppen er udvidet og har nu en række certificeringer og mærkningsordninger som dækker forskellige produktgrupper samt produktion. De er alle opbygget som modulsystemer, så de kan kombineres og supplere hinanden. Det har mange fordele - for producenterne som ad den vej kan sikre en bæredygtig produktion og for forbrugerne som sikres tekstiler (og lignende produkter) som er testet for mere end 300 forskellige sundheds- og miljøskadelige stoffer.

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få 2 GRATIS biobilletter
på din første ordre!